• Forenzika mobilnih telefona
    Forenzika mobilnih telefona

Forenzika mobilnih telefona

Poslednjih godina, broj korisnika pametnih (android) telefona je dramatično porastao, a oni čuvaju sve više informacija o svojem vlasniku. Analizom adresara može se videti s kim je osoba bila u kontaktu, popis poziva govori s kim je nedavno kontaktirala, a kalendar može pokazati s kim se i gde sastala. Takođe, moguće je vratiti izbrisane podatke.

U pogledu toga, forenzika mobilnih uređaja postala je nezaobilazna u različitim istragama, od privatnih do korporativnih i kriminalističkih. Sve je veća potreba za pronalaženjem, vraćanjem i analizom takvih tragova, odnosno podataka zapisanih u elektroničkom obliku pogotovo zbog toga što ti podaci često predstavljaju ključne i jedine neoborive dokaze neke aktivnosti, zloupotrebe ili krivičnog dela.

Vraćamo izbrisane podatke

Za kompletnu forenzičku analizu mobilnih uređaja potrebno je napraviti fizičku ekstrakciju, odnosno izvlačenje podataka. Fizička ekstrakcija koristi napredne metode izdvajanja fizičke bit-po-bit slike flash memorije mobilnog uređaja. Prednost ove tehnike, u odnosu na logičku ekstrakciju, je što se kopira ne samo dodeljeni (neizbrisani), nego i nedodijeljeni prostor memorije tj. uz postojeće podatke kopiraju se i oni izbrisani i odbačeni.

Detektivska agencija Seguridad za Vas vrši profesionalnu forezniku mobilnih telefona.