• Industrijska spijunaza i kontraspijunaza
    Industrijska spijunaza i kontraspijunaza

Industrijska špijunaža i kontrašpijunaža

Industrijska špijunaža

Industrijska špijunaža odnosi se prikupljanje zaštićenih podataka (najčešće poslovnih tajni) iz poslovanja neke kompanije od strane neovlašćene osobe ili firme.

Objekt radnje kod procesa industrijske špijunaže je zaštićena informacija, tj. informacija iz poslovanja neke kompanije koja je preduzela razumne mere da ta informacija ostane tajnom i do koje se dolazi na različite način. Metode i postupci industrijske špijunaže su npr.: “trojanski konj”, izdaja, provala, korupcija, krađa industrijske tajne, prisluškivanje razgovora i telefonskih i drugih komunikacija.

Najtraženiji podaci:

  • razvijanje tehnike i tehnologije
  • novi proizvodi i cene
  • prihodi od prodaje
  • broj zaposlenih, njihove plate i ugovori
  • tenderi i unutrašnje nabavke

Jedna od metoda prikupljanja informacija koje su poslovna tajna jeste i upotreba tzv. insajdera, osoba koje raspolažu informacijama iz poslovanja kompanije koje su poslovna tajna.

To mogu biti izvršni menedžeri, ali i niže rangirani zaposleni koji zbog slabijih novčanih primanja pristaju na “prodaju” zaštićenih podataka konkurentskim firmama ili pojedincima. Razvojem informatičke tehnologije stvorene su pretpostavke za delotvornije zloupotrebe zaštićenih informacija, a razvijene su i brojne tehnike prikrivanja takvih dela i stečene dobiti.

Industrijska kontrašpijunaža

Firme u Srbiji špijuniraju konkurenciju tako što kod nje zaposle svog čoveka ili instaliraju softver u tuđu IT mrežu i tako dobijaju poverljive podatke, a sve više koriste i prisluškivanje.

Naravno kako se razvija industrijska špijunaža tako se razvija i kontrašpijunaža koja umogome pomaže kompanijama i organizacijama da što brže i lakše detektuju mesto curenja informacija i da ga što brže i efikasnije zaustave.

S obzirom na veliki porast broja klijenata koji traže upravo usluge industrijske kontrašpijunaže značajno smo unaprijedili svoje poslovanje tako da smo u mogućnosti pružiti vrlo visok standard profesionalnih usluga na ovom području. Da bi se zaštitile poslovne tajne preduzimaju se posebne sigurnosne analize i aktivnosti.  Za detaljnije informacije kontaktirajte nas s punim poverenjem.