• Finansijske prevare
    Finansijske prevare

Istraživanje prevara i finansijske prevare

U Srbiji je znatno porastao broj finansijskih prevara, a oštećeni nisu samo pravne osobe, meta sve češće postaju i fizičke osobe. 

Finansijske prevare

Nekvalitetni, nepotpuni i neistiniti finansijski izveštaji, koje podnose menadžeri preduzeća, banaka, osiguravajućih društava, javnih fondova i ostalih finansijskih institucija vlasnicima kapitala i ostalim relevantnim korisnicima, mogu se označiti jednim od glavnih uzroka učestalih pojava finansijskih prevara i pronevera, i u svetu i u našoj zemlji.

Prevara je namerna radnja kojom jedan ili više pojedinaca uzrokuju štetu za pravno ili fizičko lice s ciljem sticanja ličnih koristi. Ono što je važno naglasiti jeste da su prevari podložni svi poslovni subjekti, nezavisno o veličini poduzeća, vrsti delatnosti ili mestu u kojom posluju.

Prevari su posebno podložna mala poduzeća koja ne odvajaju deo svojih sredstava u mere sprečavanja prevara, ali isto tako i velike kompanije sa znatnim novčanim prometom. U vreme globalne finansijske krize, subjekti su skloni lažirati svoje finansijske izveštaje, a zaposleni su skloniji počiniti prevaru. Finansijski pritisak može čak i lojalnog zaposlenika navesti na prevaru.

Glavni tipovi prevara

Investicione prevare obuhvataju Prevare u vezi sa akontacijama provizija, prevare pri avansnim plaćanjima, robne prevare, prevare pri prodaji inostranog zemljišta, berzanske prevare, blagajničke prevare, neosnovano dobijanje franšiza i sl.

Bankarske i finansijske prevare obuhvataju otkrivanje i dokazivanje prevare u osiguranju, hipotekarne prevare, prevare sa čekovima i kreditnim karticama, prevare zadržavanja transfera itd.

Prevare prilikom online kupovine Prevare posredstvom pravih ili lažnih sajtova za prodaju proizvoda najzastupljeniji su (i najuspešniji) oblik finansijskog online kriminala. Treba razlikovati prevare koje se odvijaju preko sajtova koji reklamiraju robu ili usluge koje, zapravo, ne postoje (lažni sajtovi), i legitimnih sajtova za oglašavanje ili aukcijsku prodaju. U ovom drugom slučaju lažna je konkretna ponuda, ona se obično postavlja tako da superpovoljnom cenom privlači veliki broj kupaca, koji po uplati saznaju da im naručena roba nikada neće stići, ili bar neće stići u onom obliku i količini kako je to prvobitno bilo predstavljeno.

Ukoliko su se pojavile indicije ili pak postoje očigledni dokazi da ste finansijski prevareni obratite nam se s potpunim poverenjem i zajedno ćemo doći do rešenja.